skilia Sunday, 2024-05-05, 12:11 PM
Main Page | Register | Log in Welcome Guest | RSS
Site menu

Main » 2008 » March » 12 » Μερικά λόγια για το Sequencing.
Μερικά λόγια για το Sequencing.
4:20 PM

Σίγουρα δεν μπορείτε να μάθετε άψογα την διαδικασία του sequencing μόνο μέσα από αυτό το άρθρο αλλά ελπίζουμε να βοηθηθείτε αρκετά τουλάχιστον για την αρχή. Αργότερα, μπαίνοντας στα “βαθιά νερά” αυτής “ιστορίας” οι συμβουλές του συνάδελφου μας  Ηλ.Ψαληδά θα  σας φανούν πολύτιμες. Μέχρι τότε όμως...

    ...έχετε στο μυαλό σας καλά τα  παρακάτω πράγματα.

 

1. Τα  Plug-ins

Τα διάφορα Plug-ins προγράμματα που χρησιμοποιούμε κατά κόρον στα συστήματα επεξεργασίας ήχου σε ηλεκτρονικό υπολογιστή καταπονούν και καταλαμβάνουν αρκετούς πόρους από τον επεξεργαστή και τη μνήμη. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να σχεδιάζαμε προσεκτικά τη χρήση τους. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε, όπου αυτό είναι δυνατό, τα Aux/Bus των καναλιών του κάθε sequencer, ειδικά για εφέ όπως το reverb. έτσι ώστε να χρησιμοποιείται ένα plug-in για όλα τα κανάλια που χρειάζονται το ίδιο.

 

2. Οι drivers

Συνήθως, οι πρώτοι drivers  που μας έρχονται μαζί με την κάρτα ήχου δεν είναι και οι πλέον καλύτεροι. Για αυτό κρίνεται αναγκαίο να τους αναβαθμίζουμε με νεότερους (συνήθως από τα επίσημα sites των κατασκευαστών στο internet). Επιπλέον, οι τελευταίοι  drivers μιας κάρτας ήχου μας δίνουν τη δυνατότατα να εκμεταλλευτούμε στο έπακρον τις επιδόσεις της.

 

3.Προσοχή στο set-up

 Αν δημιουργείτε MIDI αρχεία που πρόκειται να αναπαραχθούν σε ένα άλλο studio η ακόμα και σε ένα live, λειτουργείστε σαν πραγματικοί επαγγελματίες. Θα έχετε προσέξει ότι σε πολλά MIDI  αρχεία, η  αρχή του κάθε κομματιού φέρνει το σύστημα στην κατάσταση που πρέπει, ώστε να αναπαράγει τους σωστούς ήχους κάθε φορά. Αυτό που πολλοί ξεχνούν είναι ότι το αντίστροφο θα πρέπει να γίνεται και στο τέλος του κομματιού. Να έρχεται δηλαδή το MIDI σύστημα στην αρχική του κατάσταση. Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, μην παραξενευτείτε όταν σε μία ζωντανή παράσταση ακούσετε τα επόμενα κομμάτια να παίζουν με τους ήχους των προηγούμενων. Κάντε το ίδιο και όταν πρόκειται για ένα άλλο studio.

 

4.Αλλάζοντας ήχους

 Πολλοί από εμάς έχουμε αναρωτηθεί πολλές φορές, ειδικά στον πρώτο καιρό ενασχόλησης μας με το MIDI, γιατί αυτό που ακούμε δεν είναι το ίδιο με αυτό που ακούγαμε δύο μέρες νωρίτερα. Αλλά δεν έχουμε σκεφτεί ότι πιθανόν να έχουμε επιλέξει τους ήχους από το synthesizer και όχι από το sequencer . Γι’ αυτό πάντα επιλέγεται τους ήχους από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και μετά σώστε τη δουλειά σας. Αν είναι εφικτό επεκτείνεται κάτι τέτοιο και στα reverb και στα panning των καναλιών.

 

5.Μα που είναι οι ήχοι μου;

Εντάξει, προγραμματίσαμε το synthesizer και την κάρτα ήχου από τον Η/Υ αλλά και πάλι δεν ακούμε τα σωστά patches κατά την αναπαραγωγή. Τι μπορεί να φταίει; ; Πριν λοιπόν φάμε ατελείωτες πολύτιμες ώρες προσπαθώντας να ελέγξουμε τα MIDI  καλώδια ας κάνουμε κάτι πολύ πιο απλό. Πατώντας μερικές φορές το stop στο πρόγραμμα που χρησιμοποιούμε, το πρόβλημα μπορεί να διορθωθεί. Αν κάτι τέτοιο δεν δουλέψει, ψάξτε στα MIDI menu για κάποια εντολή με το όνομα “Send all MIDI”,η “Reset Devices“, ή κάτι αντίστοιχο. Μια τέτοια εντολή  θα επαναφέρει το πρόγραμμα στις αρχικές του ρυθμίσεις και τότε τα πράγματα θα είναι σαφώς καλύτερα.

 

6. Περί συγχρονισμού

 Σίγουρα όλοι μας έχουμε κατά καιρούς θελήσει να συγχρονίσουμε μια εξωτερική συσκευή με ένα πρόγραμμα sequencer. Και πολλές φορές αναλώνουμε άσκοπα το χρόνο μας να βρούμε τι φταίει και το sequencer “τρέχει” πιο γρήγορα ή πιο αργά ενώ έχει ξεκινήσει μαζί με το ADAT για παράδειγμα. Τι γίνεται με το frame rate όμως; Πολύ βασικό είναι να ελέγχουμε πάντα το frame rate να είναι ίδιο και για το sequencer  και για την  εξωτερική συσκευή.  Στην περίπτωση που δουλεύουμε με καθαρά ηχητικό υλικό (όχι video) το frame rate πρέπει να είναι 30fps.

 

7. Τα XG Synths

 

 Αν το track που περιέχει τα τύμπανα, συνεχίζει να αναπαράγεται ως πιάνο, πιθανόν να διαθέτετε ένα XG synth. Τα XG synthesizers μπορούν να έχουν τύμπανα σε οποιοδήποτε MIDI  κανάλι. 0 πιο απλός τρόπος να λυθεί το πρόβλημα είναι να πατήσουμε το “Reset” στον sequencer. Αν και αυτό δεν δουλέψει τότε μπορεί να χρειαστεί να κάνετε  initialize στο synthesizer.

 

8. Προβληματικό audio

 

Σίγουρα όλοι κάποτε έχουμε αντιμετωπίσει την κατάσταση όπου κατά το playback, τα audio  κανάλια ακούγονται να σταματούν και να ξεκινούν ξανά ή να φαίνονται πολύ ασταθή. Το σύνηθες αίτιο είναι ότι ο σκληρός μας δίσκος χρειάζεται defrag. Βρείτε λοιπόν κάποια στιγμή που δεν θα χρειάζεστε τον υπολογιστή σας για ώρες, απενεργοποιείστε όλες τις αυτόματες λειτουργίες ακόμα και τον screen saver και χρησιμοποιείστε το defragment πρόγραμμα που χρησιμοποιεί κάθε λειτουργικό.

 

9.Χαμένα audio αρχεία

Μια πολύ βασική διαδικασία που πρέπει όλοι να κάνουμε από τη στιγμή που χρησιμοποιούμε audio  αρχεία σε sequencer είναι να οργανώνουμε από την αρχή κάθε project την τοποθεσία που uα σώζουμε τα audio αρχεία. ‘Όταν αυτά μετακινηθούν, το πρόγραμμα δεν μπορεί να ξέρει που τα έχουμε σώσει εμείς και συνήθως επιστρέφει το μήνυμα ότι δεν μπορεί να τα βρει. Συνήθως βέβαια, υπάρχει η δυνατότητα να τα εντοπίσουμε μόνοι μας. Ξεκινήστε αυτή την οργάνωση αποθηκεύοντας τα στο φάκελο My Music είτε σαν μέρη του κάθε κομματιού που επεξεργάζεστε, είτε σαν MIDI  και audio  αρχεία ξεχωριστά.

 

10. Έχοντας τον έλεγχο

‘Όταν  χρησιμοποιούμε  pitch band ή άλλους  MIDI controllers  καλό θα ήταν αυτά τα data να τα αποθηκεύαμε σε ένα ξεχωριστό κανάλι άσχετο από τα κανάλια που περιέχουν τις νότες. ‘Έτσι έχουμε σαφώς  μεγαλύτερο έλεγχο αυτών των data. Δεν είναι λίγες οι φορές που πρέπει αυτά να αλλαχθούν χωρίς όμως να  πειράξουμε τις νότες. Αλλά ακόμα και αν αυτά χαθούν  για οποιοδήποτε λόγω, τότε δεν χρειάζεται να σβήσουμε όλο το κανάλι με το “ηχητικό” περιεχόμενο.

 

11.Το πλήκτρο πανικού

Πολλά MIDI συστήματα έχουν την τάσι να κρατάνε “κολλημένες” διάφορες νότες κατά τη διάρκεια του playback. Αν κάτι τέτοιο συμβεί πατήστε μερικές φορές το stop στο  πρόγραμμα  sequencer  που  χρησιμοποιείτε ή ακόμα καλύτερα κοιτάξτε στο  manual  για κάποια τέτοια λειτουργία.

 

12.Auto save

 Το χειρότερο που μπορεί να σας συμβεί είναι να κολλήσει ο σκληρός δίσκος κατά τη διάρκεια μιας ηχογράφησης. Μια ρουτίνα που διαθέτουν όλα τα sequencers είναι το auto save . Απενεργοποιείστε το αμέσως και συνηθίστε να κάνετε  save χειροκίνητα.

 

13.Το Audio

Κάτι που πολλοί από εμάς ξεχνάμε όταν δουλεύουμε με  audio  κανάλια σε sequencers, είναι ότι φτιάχνοντας μια λούπα, μπορεί ναι μεν να είναι σωστό όταν την ακούμε μόνη τις, αλλά να μην πέφτει στην αρχή του μέτρου, οπότε να είναι άχρονη σε σχέση με τα υπόλοιπα κανάλια. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι π λούπα τοποθετείται στην αρχή του μέτρου και ταιριάζει χρονικά με τα υπόλοιπα κανάλια.

 

14.Οι λούπες

Έχοντας τελειώσει με την audio loop, μπορείτε να την μεταφέρετε σε ένα audio κανάλι.  Θα πρέπει όμως να μεταφέρετε μόνο μια επανάληψή τής και να χρησιμοποιήσετε τις επιλογές cut και paste ή drag-n-drop. Διαφορετικά είναι πολύ πιθανόν να μυν πέφτει σε πολλές περιπτώσεις η αρχή τις επόμενης επανάληψης στο τέλος της προηγούμενης.

 

15. «Προλαβαίνοντας»

Κάποιες φορές μια λούπα είναι δυνατόν να μην πέφτει ακριβώς πάνω στα υπόλοιπα MIDI  δεδομένα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον παράγοντα του φυσικού παιξίματος του κάθε εκτελεστή. Για παράδειγμα, υπάρχει περίπτωση τα τύμπανα να ξεφεύγουν λίγο χρονικά. Μια λύση είναι να βάλουμε ένα μικρό delay στο κανάλι που “φεύγει” ώστε να βρίσκεται ακριβώς με τα υπόλοιπα.

 

16.Η εντολή normalize

Κάτι που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όταν δουλεύουμε με audio αρχεία είναι να κάνουμε normalize σε αυτά. Το normalize αυξάνει την ένταση του σήματος στο μέγιστο  πριν την παραμόρφωση και το κάνει να ακούγεται πιο “έντονα”. Χρησιμοποιείστε το όπου είναι δυνατόν.

 

17. «Γεμίζοντας» τους ήχους

 ‘Ένα πολύ καλό τρυκ για να κάνουμε τους MIDI ήχους να φαίνονται πιο γεμάτοι είναι να αντιγράψουμε ένα track σε ένα άλλο και στο ένα από αυτά να θέσουμε ένα μικρό delay. ‘Έτσι, οι νότες από το “καθυστερημένο” κανάλι θα ακούγονται ελαφρώς αργότερα από τις άλλες και αυτό θα μας δώσει την αίσθηση ενός πιο γεμάτου ήχου.

18.Η παράμετρος latency

 ‘Όλες οι κάρτες ήχου έχουν μια καθυστέρηση στο αναπαραγόμενο σήμα σε σχέση με το εισερχόμενο. Και τούτο γίνεται ακόμα πιο έντονο όταν χρησιμοποιούμε εφφέ σε μορφή plug-in . Ανοίγοντας τις ρυθμίσεις τις κάρτας ήχου ή του προγράμματος που χρησιμοποιούμε μπορούμε να ρυθμίσουμε αυτή την καθυστέρηση (latency). ‘Όσο μικρότερη είναι τόσο το καλύτερο. Ο περιορισμός έγκειται στην ταχύτητα του επεξεργαστή μας καθώς σε πολύ μικρές τιμές το audio  σήμα ακούγεται παραμορφωμένο ή κολλάει σε διάφορα σημεία. Πάντως αξίζει να πειραματιστούμε βρίσκοντας μια μέση λύσει.

 

19. Αναβάθμιση του υπολογιστή μας

 Και ενώ το MIDI σύστημα μας λειτουργεί κανονικά, ο υπολογιστής μας φαίνεται ασταθής. Κλείστε λοιπόν οποιαδήποτε άλλα προγράμματα εκτός από τα απαραίτητα και διακόψτε κάθε αυτόματη λειτουργία που μπορεί να εκτελείται στο παρασκήνιο, ενώ αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε μεγάλες εικόνες για wallpaper. ‘0σο περισσότερη RAM διαθέτει ένας υπολογιστής τόσο λιγότερες λειτουργίες εκτελεί ο επεξεργαστές στο παρασκήνιο.

20. Οι markers

Πολλοί sequencer, παρέχουν ένα ξεχωριστό κανάλι που ονομάζεται συνήθως marker track. Σε αυτό αποθηκεύονται πληροφορίες για τη δομή του κομματιού. Για την αρχή της εισαγωγής, του κουπλέ, του ρεφρέν κ.ο.κ., κάτι που παρέχει πολλές δυνατότητες επεξεργασίας του κομματιού. Αν παρόλα αυτά το δικό σας πρόγραμμα sequencer  δεν διαθέτει ένα αντίστοιχο κανάλι, υπάρχει π δυνατότατα δημιουργίας ενός εικονικού. Δημιουργείστε ένα MIDI  κανάλι πάνω από τα υπόλοιπα και αναθέστε το σε μια MIDI  έξοδο που δεν χρησιμοποιείτε. Σχεδιάστε με το χέρι όλους τους τομείς που απαρτίζουν το κομμάτι που επεξεργάζεστε και η δουλειά σας θα γίνει σίγουρα ευκολότερη.

 

 

 

Views: 569 | Added by: dodo | Rating: 0.0/0 |
Total comments: 0
Only registered users can add comments.
[ Register | Log in ]
Login form

Calendar
«  March 2008  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Search

Site friends
 

P&T Production Studio

 


Statistics

Copyright MyCorp © 2024 Make a free website with uCoz